by
on
under
Permalink

Den viktiga badrumsrenoveringen

Badrummet är ett rum som hamnar högt upp på renoveringslistan i många hem. Och det är svårt att neka hur härligt det är att få använda en fräscht och nytt badrum. Men för att komma till detta steg finns det väldigt mycket att tänka på inför och under renoveringen.

Räkna ut kostnaden

Att renovera badrummet kan kosta en ordentlig slant. För att inte få en otrevlig överraskning senare gäller det att börja räkna på allt man behöver för renoveringen och sedan fastställa en budget för allt. Titta inte bara på själva materialkostnaden utan även hur mycket arbete som måste utföras av en riktig hantverkare.

Riv det gamla badrummet

Det viktigaste inför rivningen är att stänga av både vattnet och elen. Att missa detta steg kan ha allvarliga konsekvenser; vattnet kan skada rummet och elen kan skada de som arbetar där. Vad gäller redskap för rivningen kommer man ofta långt med en kofot och en huggmejsel. Att ha tillgång till en bilningsmaskin kan dock vara väldigt praktiskt. Se också till att använda munskydd för att inte andas in allt damm som uppstår.

Flytta avloppet?

Planerar man att flytta på en eller flera delar av badrummets installationer kommer man även behöva flytta på avloppet. Det finns alltid mycket att tänka på när det kommer till avloppssystem och man måste se till att detta görs ordentligt. Ta helst in en VVS:are för att få garanti på systemet.

Anlita elinstallatör

Elen är något man aldrig ska handskas med själv. Så länge man inte arbetar som elinstallatör naturligtvis. Elrör och eldosar är något man själv kan montera dock.

Överväg golvvärme

De flesta har säkert upplevt hur härligt det kan vara när ett badrum har golvvärme. Och hade man inte det i det gamla badrummet är nu ett perfekt tillfälle att slå till. Elvärme är det klart vanligaste i badrum men det finns även vattenburna system som inte bygger väldigt mycket på höjden och passar perfekt om man redan har ett vattenburet värmesystem i hemmet.