by
on
under ,
Permalink

Ladda din elbil hemma – skaffa rätt utrustning

Det är mycket viktigt att du har rätt utrustning när du laddar din elbil. När du väl har investerat i en elbil kan det vara mycket lockande att ladda den i ett vanligt eluttag. Det händer även att en del gör det, men det kan vara direkt livsfarligt.

Farligt att ladda bilen via ett vanligt eluttag

Faran med att ladda bilen i ett vanligt uttag är att batteriet kan bli instabilt och att det sker en termisk rusning. Temperaturökningen i batteriets kemiska beståndsdelar kan orsaka en brand.

Det kan även ske ett utsläpp med farliga gaser som gör att det blir svårsläckt. Även om du lyckas med att släcka branden kan det ske en återantändning. Det finns även andra orsaker som kan bidra till brand som kortslutning eller fel på produkt.

Hitta rätt utrustning

Du behöver anlita ett företag som har kunskap och behörighet att installera en laddstation till elbil, och det måste utföras av en elektriker. Kontakta en helhetsleverantör för rådgivning så ni kan planera för en eventuell installation.

En helhetsleverantör är bra att använda sig av då det sköter kontakt med eventuell snickare om du skulle behöva göra det. Du kan även ansöka om bidrag för material och arbetskostnad vid installationen av laddstationen.