Tips till ett bättre och trevligare kök

Köket är ett av hemmets viktigaste rum. Medan vi kanske inte spenderar mest tid i detta rum är det ett rum vi alla vill känna oss glad över att kliva in i. Oavsett om man är i planeringsstadiet av ett helt nytt kök eller bara vill förbättra det man redan har på små med betydelsefulla vis finns det många tips man kan dra nytta av.

Ordning och reda

Köket kan börja lika en krigszon när vi är i full fart med bakning eller matlagning. Att se till att man i grunden har en riktig bra ordning är därför något vi alla bör satsa på. Var sak bör ha sin plats och ju oftare något används desto mer lättillgängligt bör man försöka placera det. Se även till att att individuella lådor är bra sorterade med praktiska fack för att inte behöva hålla på att gräva runt i dem för att hitta rätt.

Piffa upp med självodlade kryddor

Det är inte alltid man har möjligheten att ställa in en massa växter i köket. Speciellt inte i små kök. Men nästan alla kan göra lite plats för en liten odlingsyta där man kan ha kryddor som gräslök, persilja, basilika, salvia och mycket annat. Se bara till att använda rätt utrustning för bästa möjliga resultat.

Se till att ha en öppen kökstriangel

Kökets triangel är området som kan dras mellan spisen, kylskåpet och diskbänken. Beroende på hur ens kök ser ut kan dessa sitta på rad eller vara mer utspridd över hela rummet. I planeringsstadiet är det extra viktigt att tänka på detta. I ett existerade kök kan man ju inte förändra placeringen utan att renovera köket, men man kan alltid se till att man lätt kan röra sig mellan alla dessa tre delar utan att behöva gå runt saker och ting. Lätt rörelse i denna triangel gör helt enkelt användandet av köket mer effektivt.