by
on
under
Permalink

Vikten av belysning i ett rum

Att ljussätta sitt hem är inte alltid det enklaste och att välja rätt belysning kan för vissa vara lika svårt som att bestämma sig för inredning. Vikten av belysning i ett rum är något som vi bör tänka på tidigt när vi ska renovera våra hem. Det finns många fördelar att ta med belysningen i ett tidigt skede av renoveringen.

Ganska så självklart så behöver ett mörkt rum mer belysning än ett ljust rum. Det kan vara lite av en konst att ljussätta ett rum helt perfekt och många gånger så känner man direkt när man lyckas med detta. Det första som man bör fundera på är de förutsättningar som rummet ger att sätta en belysning. Titta på olika typer av produkter som kan passa i det rum som ni ska inreda med belysning. Tänk på att bygga upp olika belysningspunkter i rummet. Det brukar pratas om mellan 5 till 8 ljuspunkter i ett rum men samtidigt så beror det mycket på rummets formation och vad det används till.

Det är viktigare att fundera på var man placerar armaturer och vilken typ av funktion den har än hur mycket den lyser. Dimmer är alltid en bra funktion så du kan styra styrkan på hur mycket som det ska lysa. För ljuskällor så är det LED som gäller idag, både bra hållbarhet på dessa och bra för miljön. Se till att välja belysning med rätt färgtemperatur. De moderna lampor som idag säljs finns i olika färgtemperaturer så välj ljuskällor med något varmare temperatur då vi mår betydligt bättre av den typen av belysning.

Belysningen kan kunna anpassas efter flera olika situationer. Den ska kunna lysa upp hela rummet så pass ljust att det är enkelt att städa ordentligt. Otillräckligt ljus gör det svårare att se allt damm. Och städar man inte upp det kommer man förr eller senare andas in det istället. Men belysningen ska ju också kunna sätta stämningen för de mer mysiga stunderna. Och då är det mer varm belysning man är ute efter. Detta är något som ofta kan åstadkommas med dimmers, men även en bordslampa med en färgad skärm kan sprida ett härligt varmt sken genom rummet.

Med hjälp av rätt belysning är det även möjligt att framhäva de bästa i inredningen. Denna effekt kan man enkelt skapa med något som en spotlight. Rikta den bara mot någon del av inredningen så kommer ögat snabbt dras till det när man kommer in i rummet.