Maximera köket med funktion

Köket är hemmets hjärta för många och under de senaste åren har vi fokuserat allt mer på att inreda och utrusta köket, för både umgänge och matlagning. Numera finns det köksinredning i ett brett utbud av stilar och färger, med allt från det klassiska minimalistiska vita till färgglada luckor eller rått och industriellt. Vi vill ha ett kök att vistas och leva i. Därför blir matbordet en central punkt, alternativt att bygga en inbjudande köksö att samlas omkring till vardags och fest. Inredningen får gärna vara en blandning av nytt och gammalt, med lyx och loppisfynd som passar naturligt bredvid varandra.

Förvaring

Förvaring är ett nyckelelement i köket, både när det gäller utrustning och matprodukter. Utöver de sedvanliga väggfasta skåpen kan det vara fint att inkludera någon udda möbel, som en hylla eller ett skåp, stående eller vägghängd, om utrymmet tillåter. Ett öppet skåp eller vitrinskåp bryter av fint mot luckorna, och kan ge plats åt snyggare glas, vaser, kokböcker eller varför inte välfyllda förvaringsburkar. Idag går trenden mot att många blir mer trångbodda, i små innerstadslägenheter, vilket gör behovet av effektiv köksförvaring ännu större. Där var sak har sin plats och funktion spelar stor roll för kökets utformning.

Matlagning och utrustning

Matlagning och bakning blir mer och mer populärt. En allmän önskan att gå tillbaka till grundläggande, taktila värden bidrar, liksom kändiskockar och TV-program. Funktionell köksutrustning är generellt sett en bra investering, oavsett om du lagar mat och bakar för husbehov eller satsar på att bli nya Masterchef. Apropå detta med förvaring och trångboddhet kan det vara en god idé att planera sina inköp, så att du satsar på mångfunktionella och platsbesparande föremål. Om de dessutom effektiviserar arbetet i köket är det en välkommen bonus, så att matlagningen blir rolig snarare än stressfylld.