Bra golvtyper till hemmets alla rum

Golvet gör mycket mer för ett rum än man ibland tror. Alla som har bytt från ett golv till ett helt annat vet säkert hur annorlunda rummet kan bli. Av denna anledning är det bäst att tänka till ordentligt innan man byter ut golvet. Här kommer några tips om vilka typer av golv som passar olika rum.

Hallen

I hallen är det först och främst skönt att ha ett golv som både är slittåligt och lättstädat. Oavsett ur försiktig vi är med ytterskorna kommer alltid en del smuts och väta leta sig in i hallen. Ett bra golv för hallen är därför stengolv. Det finns dock många olika typer av stengolv och de har lite olika egenskaper. Granit är ett utmärkt val då det är nästan helt repfritt och väldigt fläcktåligt. För bästa möjliga miljö och komfort är det dock rekommenderat att lägga golvvärme under stengolv.

Sovrummet

I sovrummet får golvet gärna vara mjukt och varmt. Många vill dock även att golvet ska vara så tyst som möjligt. Här får man ett par olika alternativ. Vissa trägolv kan uppfylla dessa krav till en hög grad, men man kan även satsa på linoleum eller helt enkelt lägga in en heltäckningsmatta.

Köket

I köket är också en stor fördel att ha ett lättstädat golv, men många drar sig för att välja stengolv just eftersom det känns hårt att stå på. Speciellt när man står upp en längre tid som vid matlagning. Trä är ett golv vi hittar i många kök, men ett bättre alternativ kan faktiskt vara exempelvis en vinylmatta. Inte nog med att de är lättskötta, de är också mjuk och skönt att stå på.

Vardagsrummet

I vardagsrummet har man ofta lyxen att kunna välja något som bäst passar in med resten av inredningen och stilen man försöker skapa där. Trägolv är troligtvis ett av de vanligaste vardagsrumsgolven i Sverige och de är också mycket bra alternativ. Då vi spenderar en hel tid i vardagsrummet kan det dock vara smart att välja ett golv som går att slipa om ett par gånger så får det extra lång livslängd.